Interview Mijnke Janssen-Roëll
Mijnke Janssen heeft als kinder- en jeugdpsychiater en systeemtherapeut een duidelijke missie: kwalitatief goede zorg leveren, daar waar dat hard nodig is. En bij DNZ (De Nieuwe Zorgorganisatie) vond ze dé plek om deze missie uit te dragen. Benieuwd hoe ze dat doet? Lees hieronder haar verhaal.
Een nieuw zorgmodel
Door uitdagingen als personeelsgebrek, hoge kosten en een tekort aan deskundigheid wordt het steeds moeilijker om passende zorg voor GGZ- en VG-doelgroepen te organiseren. DNZ wil deze moeilijkheden uit de weg ruimen door duurzame samenwerkingen aan te gaan.
Mijnke: “DNZ komt regelmatig daar waar de Inspectie of het CCE aangeeft dat het nodig is. Dat zijn vaak deplorabele toestanden, waar het vaste personeel tegen de klippen op werkt en waar meteen iets moet gebeuren. Dit betekent dat we niet alleen cliënten helpen met behandelingen, maar ook de teams die om hulp vragen.”
DNZ werkt samen met verschillende zorginstellingen zoals bijvoorbeeld Youz en GGZ Centraal. We kijken mee naar de hele organisatie en denken na over de echte hulpvraag. Mijnke legt uit: ”We zijn geen flex bureau waar je wordt uitgezonden en voor een korte periode aan de slag gaat. Je kijkt juist mee naar de hele zorgvraag, zo draag je bij aan de kwaliteit van de zorg en lever je waardevol werk.”
Multidisciplinaire teams
Dit doe je niet alleen, maar samen met een deskundig projectteam. Deze teams bestaan uit ervaren professionals, zoals psychologen, psychiaters, verpleegkundig specialisten en begeleiders. Mijnke vult aan: ”Als zorgprofessional is het heel prettig om in teamverband aan de slag te gaan. Hierdoor vind je snel je weg en kan je grote stappen maken. Je kunt samen overleggen, op elkaar terugvallen en je verhalen bij elkaar kwijt. Het is fijn om na een pittige dag ervaringen met elkaar te delen.”
Gelijkwaardig samenwerken
Bij DNZ draait het om meer dan alleen patiëntenzorg: “Ik heb het woord productie nog geen één keer horen vallen, dat is heel verfrissend”, vertelt Mijnke lachend. ”Als psychiater krijg je tijdens een opdracht veel mee over de organisatie. Er wordt gevraagd naar jouw input en deze wordt ook echt gewaardeerd. Je hebt invloed op hoe een opdracht wordt gerund en je kunt het ook aangeven als je niet achter een zorgopdracht staat.”
Bij DNZ kun je in loondienst of – zoals Mijnke – als zzp’er aan de slag. Hierin spreekt vooral de gelijkwaardige samenwerking haar aan: “Ik kan mijn eigen voorwaarden bepalen en ik heb de vrijheid om aan te geven of iets goed werkt of juist niet. Zo heb ik wel eens een opdracht teruggegeven, ik voelde me toen ook gesteund in mijn besluit. Je merkt dat je op een gezonde manier afhankelijk bent van elkaar en elkaar nodig hebt. Ik vind dit een heel interessant mechanisme, het creëert een fijne relatie als je niet hiërarchisch aan elkaar vast zit.”
Trots
DNZ loopt niet weg voor een uitdaging. “Ik kom op veel verschillende plekken en verbreed mijn horizon steeds verder”, sluit Mijnke enthousiast af. “Ik lever een bijdrage aan kwalitatieve zorg op plekken waar het impact maakt. Daardoor ben ik trots om te vertellen dat ik bij DNZ werk.”
Ben je benieuwd naar DNZ? Laat gerust je gegevens achter, we komen graag met je in contact om over jouw mogelijkheden te praten.